Matkaohjeita


Näin minimoit riskin saada kotiin luteita tai muita hyönteisiä matkamuistona

Matkavalmistelut:
Kun teet matkasuunnitelmasi, tarkista ensin kaikki hotellit ja/tai matkustajakodit, joissa saatat yöpyä www.tripadvisor.com, www.hotelchatter.com tai www.bedbugregistry.com verkkosivustoista. Täytyy muistaa, että ei ole takeita siitä, että matkustajat raportoivat hotellien tai matkustajakotien ludetartunnoista. Tarkistamalla vähennät kuitenkin mahdollisuutta joutua ”ludehuoneeseen”. Jos hotellilla on yksi tartuntailmoitus, ei se suinkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi ehdottomasti välttää tätä. Tarkista viimeisimmän negatiivisen arvostelun päivämäärä. Ehkä ludetilanne on jo hoidettu. Soita hotellin johtajalle (mikäli mahdollista) ja keskustele asiasta. Ei ole huono idea kirjoittaa muistiin (ja säilyttää) lähettyvillä olevan, vaihtoehtoisen toisen yöpymishotellin tiedot mahdollisten, ei toivottavien, vaikeuksien ilmaantuessa.

Luteet pitävät enemmän tekstiileistä kuin metallista ja muovista. Ne pääsevät jopa suljettujen vetoketjujen läpi. Siksi asiantuntijat suosittelevat kovia tiiviisti sulkeutuvia matkalaukkuja pehmeiden vetoketjullisten matkalaukkujen sijaan.

Muistettavaa:

 • Luteet eivät pääse muovin läpi. Pakkaa tavarat tiiviisiin muovipusseihin.
 • Hyvä idea on sujauttaa matkalaukku isoon muovipussiin (jonka suljet huolellisesti) hotellihuoneessa.
 • Ota mukaan taskulamppu (ja suurennuslasi), näillä voit tarkistaa hotellihuoneen tekstiilit ja sängyn alusrakenteet.

Hotellihuoneessa:
Älä koskaan pidä matkatavaroitasi sängyn tai sohvan päällä.  Hotellihuoneissa on usein matkalaukkuteline, jota on hyvä käyttää. Tarkista kuitenkin ensin, ettei sen päällä tai sen läheisyydessä ole luteita. Jos  matkalaukkutelinettä ei ole, yritä löytää joku kova ja vaaleapintainen paikka, jossa voit pitää matkalaukkuasi mahdollisimman kaukana sängyn (ja sohvan) läheisyydestä. Varmuuden vuoksi tarkista säilytyspaikan luteettomuus. Jotkut matkustajat pitävät matkatavaransa kylpyammeessa.

Tee näin:

 • Pidä matkatavarat kylpyhuoneessa sen ajan, minkä tarvitset huoneen tarkistamiseen.
 • Tarkista huolellisesti sängyn alusta. Etsi luteita ja pieniä mustia pilkkuja (jotka ovat niiden ulosteita) saumoista ja koloista suurennuslasilla ja taskulampulla. Ulosteläikät ja aikuiset luteet näkyvät helposti ilman suurennuslasia. Nymfit eli nuoret luteet saattavat olla vaikeita havaita ilman suurennusta.
 • Älä levitä vaatteita huoneeseen. Pakkaa käytetyt vaatteet takaisin matkalaukkuun tiiviissä pusseissa.
 • Vaihda huone, jos löydät luteita. Elleivät vaatteet ole olleet tiiviisti pakattuina, tulee ne pestä, ja matkalaukut tulee tarkistaa ennen kuin ne siirretään seuraavaan huoneeseen. Muuten ongelma seuraa mukanasi.

Ennen kotiinlähtöäsi:
Vaikka et olisi havainnut merkkejä luteista tai oireita luteiden puremista, tarkista silti varmuuden vuoksi matkatavarat, vaatteet ja kaikki pussit. Ole huolellinen saumojen, nurkkien, taitoksien ja ryppyjen kanssa. Tarkista myös huone uudelleen kaiken varalta.

Kun saavut kotiin:
Älä tuo matkalaukkuasi makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen. Älä koskaan pura tavaroita sängyn tai sohvan päällä! Tyhjennä matkalaukkusi  pesukoneen lähellä, jos mahdollista. Jos tämä  ei ole mahdollista, pura matkalaukut kovalla vaalealla pinnalla, jossa voit havaita luteita, jotka saattavat tulla esiin. Voit näin helpoimmin estää niiden pakenemisen ja levittäytymisen. Elleivät vaatteet ole valmiiksi pakattu muovipusseihin, siirrä ne heti ehjiin, tiiviisiin pusseihin, jotka suljetaan ja tyhjennetään pesukoneeseen pussien suuaukon ollessa koneen sisäpuolella.  Vie suljetut, tyhjät pussit heti suoraan roskikseen pois huoneistosta.

Tee näin:

 • Pese kaikki vaatteet +60°C:ssa, käytä mielellään kuivausrumpua tai kuivauskaappia.
 • Tekstiilit, jotka eivät kestä +60°C:tta, täytyy käsitellä pakastamalla (min. -20°C, noin 3 vrk). Huomioi, että tekstiilien pitää saavuttaa tavoitelämpötilan läpikotaisin. Käytä milellään ulkolämpömittari johtoanturalla jotta voit seurata käsiteltävän erän lämpötila keskeltä. Vaihtoehtoisesti voit viedä vaatteet pesulaan tiiviissä pusseissa. Kerro pesulassa, että mukana saattaa olla luteita.
 • Käsittele matkalaukut ja muut esineet, joita et voi pestä pesukoneessa, pakastekaapissa tai –arkussa tai höyrypesurilla (suositeltavaa)
  TAI
  Käsittele matkalaukut lämmössä (+60°C). Käytä saunaa jos sellainen on saatavilla (pane laukku tiiviiseen muovipussiin, etteivät luteet pääse karkuun lattialle, jossa lämpötila ei riitä). Varmista, että kaikki tavarat ovat läpikotaisin tavoitelämmössä, HUOM.! Ota huomioon palovaaran! 
  TAI
  Imuroi matkalaukut erittäin tarkasti. Poista imuripussi ja vie roskikseen (pakattuna tiiviiseen muovipussiin).

Inconse vuokraa myös asiakkaiden käyttöön ammattikäyttöön tarkoitettua höyrypesuria ja lämpökäsittelijä jossa kätevästi voi käsitellä matkatavarat.

Ota mielellään yhteyttä jos on vielä jotain kysyttävää.

Toimintatapamme

Inconse:n ainutlaatuinen palvelukonsepti pyrkii ehkäisemään tuholaisongelmat aina etukäteen.

Tutkimme ongelman laadun ja laajuuden.

Korjaamme ongelman aiheuttajan, emme ainostaan sen seurauksia.

Ennaltaehkäisemme jatko-ongelmat.

Yhteydenottopyyntö