Reseråd


Så minimerar du risken att få hem vägglöss eller andra insekter som reseminne

Inför resan:
När du gör din resplan, kolla alla hotell och resande hem där du kanske övernattar från nätsidorna www.tripadvisor.com, www.hotelchatter.com eller www.bedbugregistry.com. Det finns förstås inte garantier för att resenärerna informerar om sina iakttagelser om vägglöss där de övernattar. Men kontrollen minskar riskerna att få rum där det finns vägglöss. Du behöver nödvändigtvis inte undvika hotell eller resande hem som har en har en anmärkning. Kolla från vilken tidpunkt den negativa anmärkningen är, kanske problemet redan är skött. Tag kontakt med hotellchefen (om det är möjligt) och försäkra dig om saken. Det är ingen dålig idé att registrera ett annat hotell i närheten där du kan övernatta om det blir problem. (Spara adressuppgifterna för säkerhets skull.)

Vägglössen tycker mera om textilier än metall och plast. Vägglössen kan passera slutna dragkedjor. Därför rekommenderar experterna hårda och täta resväskor framom mjuka som har dragkedjor.

Kom ihåg:

 • Vägglöss kan inte ta sig igenom plast. Packa i täta plastpåsar.
 • Stor tät plastpåse i vilken du kan sätta resväskan är ingen dum idé.
 • Ta med ficklampa (och förstoringsglas) för att kunna på hotellet kontrollera textilier och sängens konstruktioner undertill.

I hotellrummet:
Lägg aldrig väskan på eller under sängen eller på soffan. I de flesta fall finns det en skild ställning för resväskor, använd den. Försäkra dig före användningen att det inte finns några vägglöss på ställningen eller i närheten. Om det inte finns någon väskställning, sätt då väskan på något hårt och helst just underlag så långt från sängen (och soffan) som möjligt. Kolla för säkerhets skull att där inte finns några vägglöss. Många använder gärna badkaret som förvaringsplats för väskan.

Gör så här:

 • Ställ bagaget i badrummet medan du kontrollerar rummet.
 • Titta noggrant under sängen. Syna sömmar och skrymslen med förstoringsglas och ficklampa efter små svarta fläckar av avföring och löss. Avföringen och vuxna löss ser man lätt utan förstoring. Men nymfer och ägg av väglus kan man ha svårt att urskilja utan förstoring.
 • Sprid inte ut dina kläder i rummet. Lägg tillbaka de kläder du använt i väskan i tätslutande plastpåsar.
 • Om du hittar vägglöss i rummet och behöver byta rum, packa inte ner kläderna i väskan innan de har tvättats och väskan har noga undersökts. Annars flyttar du med dig problemet.

Innan hemfärden:
Fast du inte har märkt tecken av vägglöss eller sett märken av bett, kontrollera ändå för säkerhets skull alla saker, kläder och påsar. Granska sömmar, hörn, vikningar och veck. Ännu en sista granskning av rummet skadar inte för att vara på den säkra sidan.

När du kommer hem:
Hämta inte resväskan till sovrummet eller vardagsrummet. Töm aldrig resväskan på sängen eller soffan! Töm resväskan nära tvättmaskinen om det är möjligt.

Om det här inte är möjligt, töm då på ett just och hårt underlag, där det är lätt att upptäcka och hindra om någon vägglus försöker komma undan. Om sakerna inte är packade i påsar, flytta de då genast till hela påsar. Kläderna flyttas från väskan till tvättmaskinen, så att påsens öppning öppnas inne i tvättmaskinen. Påsen skall genast slutas efter tömning och därefter föras ut till sopkärlet.

Gör så här:

 • Tvätta alla kläder i +60°C, om möjligt torka sedan i torktumlare eller i torkskåp.
 • De textilier som inte tål tvätt i +60°C skall frysas ned i minst -18°C, kom ihåg att sakerna skall nå temperaturen man eftersträvar helt igenom (c:a 3 dygn). Eller så för man textilierna till tvättinrättningen i täta påsar. Berätta i tvättinrättningen att påsarna kan innehålla vägglöss.
 • Behandla resväskorna och andra föremål som inta kan tvättas i tvättmaskinen eller placeras i frysen med ångtvätt (rekommenderas)
  ELLER
  Behandla resväskan med värme (+60°C). Använd bastu om du har tillgång till en sådan (sätt väskan i en tät påse, för att lössen inte kan hoppa ner på golvet där temperaturen inte räcker till), se till att allt material når temperaturen man eftersrävar helt igenom, OBS! Tänk på brandrisken!
  ELLER
  Dammsug resväskan mycket noga. Placera därefter dammsugarpåsen i en plastpåse som läggs i frysen i tre dygn (-18°C) innan du gör dig av med den.

Inconse hyr till kunderna ångtvätt som är avsedd till yrkesbruk.

Ta gärna kontakt om det ännu blir något oklart.

Vårt sätt att fungera

Inconses enastående betjäningskonsept strävar efter att förebygga skadedjursproblem på förhand.

Vi undersöker problemets art och omfattning.

Vi reparerar problemets orsak, inte enbart dess följder.

Vi förebygger att problem inte skall uppstå på nytt.

Förfrågan